Служебният кабинет Главчев проведе днес първото си редовно заседание.  Ето

...
Служебният кабинет Главчев проведе днес първото си редовно заседание.  Ето
Коментари Харесай

Служебният кабинет уволни човек на ПП като зам.-шеф на ДАНС и прие решение за подготовката и произвеждането на изборите

Служебният кабинет " Главчев " организира през днешния ден първото си постоянно съвещание. 

Ето какви решения одобри Министерският съвет:

Правителството одобри решение за подготовката и произвеждането на изборите на 9 юни

Правителството одобри решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно заседание и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 година.

Министерският съвет разпорежда на министъра на превоза и известията координацията по осъществяването на дейностите по отношение на организационно-техническата подготовка на изборите, в това число дейностите по координиране с Централната изборна комисия на изискванията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните бумаги и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласоподаване.

Министърът на вътрешните работи следва да провежда осъществяването на дейностите от компетентността на Министерство на вътрешните работи по отношение на подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите следва да внесе в Министерския съвет план на цена, по която партиите, обединенията и инициативните комитети заплащат предизборните излъчвания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните районни центрове.

Министърът на районното развиване и благоустройството ще координира активността по правенето и публикуването на изборните описи. Министърът на външните работи провежда подготовката и произвеждането на изборите отвън страната. Министърът на правораздаването провежда дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за отнемане от независимост. На правосъдния министър се разпорежда също издаването на наказателните постановления по член 496, алинея 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Министърът на електронното ръководство би трябвало да провежда активността по техническото обезпечаване на видеонаблюдението и видеозаснемането по член 57, алинея 1, т. 34 от Изборния кодекс, в това число като подписва нужните за задачата контракти.

Съгласно държавното решение отрасловите министри следва да осведомят министър-председателя за хода на подготовката на изборите до оповестяването на изборните резултати.

Одобрена е план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 година

Правителството утвърди план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители и за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни 2024 година.

Одобрените средства са в размер на 98 179,4 хиляди лв.. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и печатане на изборните списъци; закупуване и разработване на нужните изборни бумаги и материали, в т. ч. пликове за гласоподаване, протоколи, удостоверения и др.; логистично обезпечаване на регионалните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; хонорари на членовете на общинските и секционните изборни комисии; обезпечаване на гласуването в чужбина; обезпечаване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед запазване на публичния ред и сигурност; осъществяване на разяснителна акция за правата и отговорностите на жителите и метода на гласуване; образование на членовете на секционните изборни комисии; обезпечаване на действия по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; образуване тук-там за гласоподаване в държавните учебни заведения и други

Правителството има подготвеност да обезпечи нужните средства при подписване от страна на Централната изборна комисия на контракти за логистика и техническа поддръжка на профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване, както и за други материали и съпътстващи действия за застраховане на машинното гласоподаване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Актът на държавното управление е в осъществяване на член 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на утвърдените с план-сметката разноски ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2024 година.

Правителството освободи Петър Петров от длъжността зам.-председател на ДАНС

Министерският съвет одобри решение, с което освобождава предварително Петър Петров от длъжността заместник-председател на Държавна организация „ Национална сигурност “. Правителственото решение е по отношение на писмо на ръководителя на Агенцията, с което предлага освобождението на Петров.

Кабинетът одобри решение за смяна на представителите на страната в Надзорния съвет на НЗОК

Министерският съвет одобри Решение за смяна на представителите на страната в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

За представители на страната са избрани Петко Стефановски, Иванка Динева и Стефан Белчев, на мястото надлежно на Михаил Околийски, Илко Гетов и Георги Клисурски.

Доц. доктор Петко Стефановски понастоящем е заместник-министър на опазването на здравето. Той е ученик на Медицински университет - Плевен, където приключва „ Медицина “, а по-късно и „ Обществено здраве и здравен мениджмънт “. Има добити специалности по „ Спешна медицина “ и „ Анестезиология и интензивно лекуване “ към Медицински университет - Плевен. От 2014 година е част от преподавателския състав на катедрата по Анестезиология и интензивно лекуване към МУ - Плевен. Д-р Стефановски е бил дълготраен началник на „ Спешно поделение “ в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Д-р Георги Странски “ в град Плевен.

Иванка Динева има 22-годишен професионален опит в бранша, като е заемала и заема разнообразни управителни длъжности. Към момента е Изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “, която е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на опазването на здравето и работата и е обвързвана с контрола на здравната активност в лечебните заведения, функционалности, администриращи процеса по регистрация на лечебни заведения и всички действия, свързани с трансплантацията и донорството в страната. Преди това Динева е била шеф на РЗОК-София град, консултант на заместител министър-председателя по икономическата и демографската политика, подуправител на Национална здравноосигурителна каса, консултант на министъра на опазването на здравето, юрист - Софийска адвокатска гилдия, работила е и като икономист в РЗОК-София град. Г-жа Динева има висше обучение с образователно-квалификационна степен бакалавър по компетентност „ Стопански и финансов надзор “, висше обучение с образователно-квалификационна степен магистър по компетентност „ Счетоводство и надзор “ и висше обучение с образователно-квалификационна степен магистър по компетентност „ Право “.

Стефан Белчев понастоящем е заместник-министър на финансите. Той има 28 години професионален опит в региона на вътрешния одит и финансовия надзор в обществения бранш. Притежава научна степен „ лекар по стопанска система “ с научна компетентност „ Счетоводна отчетност, надзор и разбор на стопанската активност “. Започнал е трудовият си път през 1996 година като финансов инспектор в Столично ръководство на „ Държавен финансов надзор “. От 2006 година е шеф на дирекция „ Вътрешен одит “ в Министерството на финансите, а от 2016 година е шеф на дирекция „ Методология на контрола и вътрешен одит “ в Министерството на финансите. От юли 2021 година до февруари 2024 година е заемал поста шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия, а досега е бил шеф на дирекция „ Контрол върху финансовите вложения “ в министерството.

За ръководител на Надзорния съвет на НЗОК е избран Петко Стефановски. 

Определени са нови представители на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие

Правителството дефинира нови представители на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие. Съгласно Кодекса на труда Националният съвет за тристранно съдействие се състои от по двама представители на Министерския съвет, на представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите. Националният съвет за тристранно съдействие се управлява от заместител министър-председател.

Във връзка с Указ № 101 на президента на Република България за назначение на служебно държавно управление от 9 април 2024 година се постанова установяване на представители на държавното управление в Националният съвет за тристранно съдействие.

С решение на Министерския съвет за нови представители са избрани Людмила Петкова - заместител министър-председател и министър на финансите, и Ивайло Иванов - министър на труда и обществената политика.

Национална агенция за приходите ще извърши продажба на имущество, отнето в интерес на страната

Със свое решение държавното управление разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и да продаде имущество, отнето в интерес на страната.

Решението се взема по предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество. То обгръща 26 случая с влезнали в действие правосъдни актове и издадени изпълнителни листове за имущество, представляващо недвижими парцели - земя и здания, леки и товарни коли, дружествени дялове и акции, златни бижута.

Одобрена е позицията на страната ни по дело на Съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на България по дело С-605/23, АТИ-19, формирано пред Съда на Европейския съюз и даде единодушие за встъпване в произвеждане. То е обвързвано с наказателно разпореждане за нарушаване на Наредба Н-18 от 13.12.2006 година зарегистриране и отчитане посредством фискални устройства на продажбите в комерсиалните обект, условията към софтуерите за ръководството им и условията към лицата, които правят продажби посредством електронен магазин.

Предмет на преюдициалното питане от Административен съд-Благоевград е пояснение на наредбите от член 47, пар. 1 от Хартата на главните права на Европейския съюз, с цел да подсигурява ползата по член 273 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налог върху добавената стойност.

В позицията е възложен отговор, според който член 273 от Директивата следва да се пояснява в смисъл, че не е относим към национална правна уредба като обсъжданата в основното произвеждане по член 166, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс. Тя планува опция за правосъдна отбрана против авансово осъществяване на ограничения, въведени от националния законодател, в границите на която обсегът на контрола на съда е стеснен до настъпването на претърпени вреди.

Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 12 април 2024 година в Люксембург.

В дневния ред е включено утвърждението на заключенията по отношение на междинната оценка на Механизма за възобновяване и резистентност, както и разискването на икономическите и финансовите последствия от експанзията на Русия против Украйна.

Очаква се участниците в съвещанието да одобрят и мандата на Европейски Съюз за срещата на министрите на финансите и шефовете на централните банки на страните от Г-20 на 18 април 2024 година

Одобрена е българската позиция за Съвета на министрите на Европейски Съюз във формат „ Телекомуникации “

Кабинетът утвърди позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика във формат „ Телекомуникации “, което ще се организира на 12 април 2024 година в Белгия.

България ще поддържа декларация, която предизвиква по-безопасна, виновна и надеждна онлайн среда. Документът планува задължения за повишение на сигурността на интернет потребителите и изключително на децата като уязвима група.

По време на форума ще бъдат разисквани потребностите от цифрова инфраструктура на Европа и гарантирането на икономическа сигурност посредством цифрова и телекомуникационна стратегическа автономност.

Кабинетът утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, което ще се организира в интервала 15 - 16 април 2024 година в град Брюксел, Кралство Белгия.

Предвижда се неофициалното съвещание на енергийните министри на Европейски Съюз да бъде структурирано в границите на три работни сесии, като полемиките ще бъдат отдадени на устойчивата енергийна инфраструктура в Европейски Съюз. Очаква се министрите да обсъдят планирането, финансирането и намаляването на риска в капиталовия развой, с цел да се подсигурява навременна реализация на нужната инфраструктура.

България поддържа развиването и използването на целенасочена политика за ускорено развиване на електроенергийните мрежи. Изразяваме поддръжка за установяването на повсеместен метод за превъзмогване на актуалните геополитически провокации пред гарантирането на устойчивостта на европейската енергийна инфраструктура. Отчитаме нуждата от обезпечаване на вложения в рационализация и развиване на мрежовата инфраструктура, което би разрешило по-лесното и дейно консолидиране на възходящия дял на сила от възобновими и нискоемисионни източници. За надлежното осъществяване на основни инфраструктурни планове е оправдано да бъде реализиран висок стандарт в процесите по издаване на разрешителни и допустимо най-бързо и дейно споразумяване на документални и административни въпроси.

В рамките на неофициалното съвещание на Съвета е планувана опция за присъединение към Европейската харта за слънчева сила. Документът не постанова финансови задължения и не е правно обвързващ. България взе решение да се причисли към самодейността.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 25 март 2024 година в Брюксел.

Предмет на полемика в Съвета бе задачата на Европейския съюз за климата до 2040 година Министрите обмениха отзиви по отношение на продължаването на прехода към климатична индиферентност в подтекста на засилващото се изменение на климата, удобните условия за създаването на рамка за интервала след 2030 година, икономическите браншове с максимален капацитет за понижаване на излъчванията, както и провокациите пред страните членки.

България кардинално поддържа предложената амбициозна цел за ограничение на излъчванията с 90% до 2040 година Посочи, че основни цели остават запазването на конкурентоспособността, икономическото развиване и общественото благоденствие. Открои огромния капацитет на електрификацията на тежката промишленост, както и на основаните на природата решения в селското стопанство и бранш земеползване. Сред забележителните провокации България открои потребността от ускорена научноизследователска активност, ускорено софтуерно развиване и внедряване на новаторски решения в основни области. Акцент бе подложен и върху високото равнище на енергийна беднотия и уязвимостта на семействата във връзка с битовото отопление и превоза.

Министрите разискаха изменението на Рамковата инструкция за отпадъците, което планува ограничения за понижаване на въздействието върху околната среда от два ресурсно интензивни бранша: храни и текстил. Изразена бе кардинална поддръжка за определяне на амбициозни, само че реалистични цели, като бе подчертана нуждата от спомагателна работа по повод избора на базов интервал, въвеждането на корекционен коефициент по отношение на туризма и на установяването на разширена отговорност на производителя за текстилни артикули.

Предмет на спор бе и предлагането за Регламент за попречване на загубите на пластмасови гранули, които съставляват третия по величина източник на непреднамерено изпуснати в околната среда пластмасови микрочастици в Европейски Съюз. Основен акцент в изявленията бе подложен върху нуждата да се обезпечи най-благоприятен баланс сред успеваемостта на ограниченията и административната тежест.

Одобрена е позицията на страната ни по дело на Съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на България по дело С-785/23 „ Български пощи “ ЕАД на Съда на Европейския съюз и даде единодушие за встъпване в произвеждане.

Делото е формирано по преюдициално питане на Върховния административен съд по отношение на административно произвеждане за анулация на инспекционен акт, публикуван от териториална дирекция на Националната организация за приходите. Преюдициалното питане на Върховен административен съд е по отношение на установяване обсега на универсалната пощенска услуга, за която е планувано освобождение с наредбата на член 49, алинея 1 от ЗДДС, надлежно на член 132, т. 1,6. „ а “ от Директива 2006/112/ЕО по отношение на общата система на налога върху добавената стойност (ДДС) и откритата процедура на Съда на Европейски Съюз.

Конституирането на България, като страна в производството по това дело, ще ни разреши сполучливо да се включим в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз, предвид на идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Изменя се Устройственият устав на Министерския съвет и на неговата администрация

Правителството одобри изменение на Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация. Промените отразяват новата конструкция на служебния кабинет, според Указа на президента от 9 април. В тази връзка се променя и Постановление № 85 на Министерския съвет от 2007 година за съгласуваност по въпросите на Европейския съюз. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР